Zaopiniowanie i zatwierdzenie organizacji ruchu w pasie drogowym.
Symbol: 5420
Wydział: Dróg Publicznych
Podstawa prawna: art. 10 - ustawa prawo o ruchu drogowym (Dz.U. nr 908 poz. 108 z 2005 r. z późn. zm.) § 3 - rozporządzenia ministra infrastruktury w sprawie szczegółowych warunków zarządzania ruchem na drogach oraz wykonywania nadzoru nad tym zarządzaniem (Dz.U. nr 1729 poz. 177 z 2003 r. z póz. zm.)
Opłaty: Nie podlega
Termin odpowiedzi: zgodnie z art. 35 kpa - 1 miesiąc a w sprawach szczególnie skomplikowanych do 2 miesięcy
Jednostka odpowiadająca: Wydział Dróg Publicznych
Tryb odwoławczy: Ustawa nie przewiduje
Uwagi: Dokumenty należy składać w kancelarii - pok. nr 18
Dokumenty
• 2 szt. projektu organizacji ruchu wraz z poniższymi dokumentami:
• opis techniczny zawierający: - plan orientacyjny w skali 1:10000 lub 1:25000
- plan sytuacyjny w skali 1:500, 1:1000 lub wyjątkowo w skali skażonej z naniesioną projektowaną i istniejącą organizacją ruchu, usuwanych znaków drogowych pionowych, poziomych, urządzeń sygnalizacyjnych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego,
- charakterystykę drogi (parametry drogi, chodników, poboczy, oświetlenie, itp.)
- opis ruchu samochodowego i pieszego występującego w ciągu drogi,
- opis występujących zagrożeń lub utrudnień powodowanych przez prowadzone roboty,
- program sygnalizacji i obliczenia przepustowości - tylko w przypadku projektu zawierającego sygnalizację świetlną,
• opinia Komendanta Powiatowego Policji w Policach w przypadku organizacji ruchu w ciągach dróg powiatowych lub na skrzyżowaniach drogi gminnej z drogą powiatową,
• opinia odpowiedniego zarządcy drogi tj. wójta, burmistrza, prezydenta (dotyczy dróg gminnych),
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.